Dni tygodnia Śniadanie II danie Zupa + podwieczorek Uwagi/spełnienie wymagań RMZ
 

 

 

Poniedziałek

10.02.2025

Chleb pszenno-żytni 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas żytni, woda)

z masłem 5g,

ser żółty 30g

rzodkiewka 10g, pomidor 20g, ogórek 20g

Zupa mleczna kasza manna 200ml

Herbata owocowa 200ml

Marchewka  50g

Ryba na parze 60g

(filet z Miruny, cebula, bułka pszenna, bułka tarta(pszenica), jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

Ziemniaki 150g

Surówka z kapusty kiszonej 60g

marchew, cebula, cukier, olej rzepakowy ziołowy)

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

 

Zupa paprykowa z  ryżem 250ml

(papryka świeża, czosnek, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk).

Budyń czekoladowy

z melonem 200ml/100g (mleko)

(mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, kakao, mleko, cukier)

 

3 porcje warzyw, 1 porcja owoców , 2 porcje mleka,

Razem warzyw i owoców – 410g

Warzywa 100g Warzywa 60g Warzywa 150g owoc 100g w- 310/ O- 100g
 

Wtorek

11.02.2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczywo pełne ziarno 35g

(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnieowsiane, sezam, słonecznik)

z pastą jajeczną 20g (jaja),

(majonez(jaja), sól, pieprz, masło(mleko),

pomidorem 10g, ogórek kiszony 20g, papryka 20g

Kawa inka  200ml

(mleko).

jabłko 100g

Polędwiczki w sosie własnym 100g

( cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz)

z kaszą jęczmienną 120g.

Surówka z pomidorów na jogurcie 60g

(szczypiorek, sól, pieprz, jogurt (mleko)).

(Woda z miętą 200ml

Zupa z fasoli szparagowej

z ziemniakami 250ml

( marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane).

Maślanka z brzoskwinią   150ml (mleko)

 

Wafle kukurydziane 20g

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 400g

Warzywa 50g owoc 100g Warzywa 60g Warzywa 150g owoce 40g W- 260g / O-140g
 

Środa

12.02.2025

 

Kolorowy talerz

Pieczywo żytnie i słonecznikowe ( mąka pszenna, mąka  żytnia )50g,

Hummus z pieczonych buraczków z prażonymi pestkami dyni i słonecznika  40g

(ciecierzyca ,burak, przyprawy)

Zupa mleczna płatki orkiszowe z suszoną śliwką (mleko)

masło 5g (mleko)

słupki białej  rzepy i ogórka zielonego 40g

Herbata ziołowa 200ml

Banan  100g

Kolorowe kopytka na masełku  z bułką tartą 250g

(ziemniaki, mąka pszenna , mąka ziemniaczana , jaja, olej rzepakowy, pszenica, mleko )

Surówka z selera z rodzynkami i słonecznikiem na jogurcie 80g (mleko)\

Woda 200ml

Zupa krem z czerwonych warzyw z grzankami 250ml

(seler, woda ,por ,pomidory, czerwona kapusta, buraki, czerwona papryka, marchew, pietruszka, lubczyk, cebula, mleko kokosowe, pszenica)

Smoothie z gruszki, szpinaku i jagód 150ml, ciastko biszkoptowe (mleko) 20g.

 

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 400g

Warzywa 40g  owoce 100g Warzywa60g Warzywa 150g owoce 50g W 250g / O 150g
 

CZWARTEK

13.02.2025

 

Szwedzki stół

Bułka żytnia   (mąka pszenna, mąka żytnia)   50g

Pasta z sera białego z suszonymi pomidorami 40g (mleko) ,

Kiełbasa krakowska 20g

masło (mleko)5g

papryka żółta 20g, pomidor 20g , oliwki czarne i zielone 10g

Kakao 200ml (mleko)

Rzepa 50g

 

 Spaghetti 200g

(makaron pszenny i wieloziarnisty (żyto, jaja), mięso od szynki, , mąka pszenna, koncentrat pomidory, passata pomidorowa, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy)

Kalafior na parze z bułką tartą 60g

Kompot malinowy 200ml

 

Żurek na zakwasie z ziemniakami i jajkiem 250ml

(woda, marchewka, pietruszka,

seler, przyprawy)

serek waniliowy 150g

(mleko  ,wanilia)

Talerz owoców: kiwi, arbuz, mandarynka 100g

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 500g

Warzywa 50g owoce 100g Warzywa 100g Warzywa 150g owoce 100g W 300g/O 200g
PIĄTEK

14.02.2025

Pieczony chlebek ( wyrób własny)  pieczywo orkiszowo i razowy 50g (orkisz-Mąka pszenna ,mąka  żytnia)

miód 10g  dżemem 20g

masło 5g(mleko),

papryka 20g,pomidor 20g ogórek 20g,

 

Płatki jaglane na mleku z żurawiną (mleko) 200ml,

Herbata owocowa 200ml

Pomarańcza 100g

Risotto z warzywami 200g

 ( ryż , cebula , czosnek, paprykaseler, pomidory, olej rzepakowy, sól, pieprz, ser mozzarella, mleko).

Lemoniada cytrynowa 200ml

Ogórek zielony do chrupania 30g

Zupa z brokułów z ziemniakami  250ml

(seler, woda, brokuł, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, słonecznik)

Pierniczki serduszka 2szt

(mleko, pszenica, jaja)

Mleko z cynamonem 200ml

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 490g

Warzywa 60g owoce 100g Warzywa 80g Warzywa 150g  owoce 100g W 290g /O 200g

jadłospis może ulec zmianie; *wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie

Pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 26.07. 2016r W zakładzie produkcyjnym używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Wartość odżywczą i kaloryczność jadłospisu opracowano dla dzieci o zapotrzebowaniu kalorycznym 1400 kcal przy użyciu programu dietetycznego Kalkulator Żywieniowy. Do przygotowania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn technologicznych i losowych. Stosowane napoje roślinne wzbogacone są w wapń. Napoje, soki, herbaty i kompoty robione są bez dodtaku cukru.

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.