Dni tygodnia | Śniadanie | II danie | Zupa + podwieczorek | Uwagi/spełnienie wymagań RMZ |
Poniedziałek 10.02.2025 |
Chleb pszenno-żytni 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas żytni, woda)
z masłem 5g, ser żółty 30g rzodkiewka 10g, pomidor 20g, ogórek 20g Zupa mleczna kasza manna 200ml Herbata owocowa 200ml Marchewka 50g |
Ryba na parze 60g
(filet z Miruny, cebula, bułka pszenna, bułka tarta(pszenica), jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) Ziemniaki 150g Surówka z kapusty kiszonej 60g marchew, cebula, cukier, olej rzepakowy ziołowy) Kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa paprykowa z ryżem 250ml (papryka świeża, czosnek, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk). Budyń czekoladowy z melonem 200ml/100g (mleko) (mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, kakao, mleko, cukier)
|
3 porcje warzyw, 1 porcja owoców , 2 porcje mleka,
Razem warzyw i owoców – 410g |
Warzywa 100g | Warzywa 60g | Warzywa 150g owoc 100g | w- 310/ O- 100g | |
Wtorek 11.02.2025
|
Pieczywo pełne ziarno 35g
(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z pastą jajeczną 20g (jaja), (majonez(jaja), sól, pieprz, masło(mleko), pomidorem 10g, ogórek kiszony 20g, papryka 20g Kawa inka 200ml (mleko). jabłko 100g |
Polędwiczki w sosie własnym 100g
( cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz) z kaszą jęczmienną 120g. Surówka z pomidorów na jogurcie 60g (szczypiorek, sól, pieprz, jogurt (mleko)). (Woda z miętą 200ml |
Zupa z fasoli szparagowej
z ziemniakami 250ml ( marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Maślanka z brzoskwinią 150ml (mleko)
Wafle kukurydziane 20g |
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 400g |
Warzywa 50g owoc 100g | Warzywa 60g | Warzywa 150g owoce 40g | W- 260g / O-140g | |
Środa 12.02.2025
Kolorowy talerz |
Pieczywo żytnie i słonecznikowe ( mąka pszenna, mąka żytnia )50g,
Hummus z pieczonych buraczków z prażonymi pestkami dyni i słonecznika 40g (ciecierzyca ,burak, przyprawy) Zupa mleczna płatki orkiszowe z suszoną śliwką (mleko) masło 5g (mleko) słupki białej rzepy i ogórka zielonego 40g Herbata ziołowa 200ml Banan 100g |
Kolorowe kopytka na masełku z bułką tartą 250g
(ziemniaki, mąka pszenna , mąka ziemniaczana , jaja, olej rzepakowy, pszenica, mleko ) Surówka z selera z rodzynkami i słonecznikiem na jogurcie 80g (mleko)\ Woda 200ml |
Zupa krem z czerwonych warzyw z grzankami 250ml
(seler, woda ,por ,pomidory, czerwona kapusta, buraki, czerwona papryka, marchew, pietruszka, lubczyk, cebula, mleko kokosowe, pszenica) Smoothie z gruszki, szpinaku i jagód 150ml, ciastko biszkoptowe (mleko) 20g.
|
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 400g |
Warzywa 40g owoce 100g | Warzywa60g | Warzywa 150g owoce 50g | W 250g / O 150g | |
CZWARTEK 13.02.2025
Szwedzki stół |
Bułka żytnia (mąka pszenna, mąka żytnia) 50g
Pasta z sera białego z suszonymi pomidorami 40g (mleko) , Kiełbasa krakowska 20g masło (mleko)5g papryka żółta 20g, pomidor 20g , oliwki czarne i zielone 10g Kakao 200ml (mleko) Rzepa 50g
|
Spaghetti 200g
(makaron pszenny i wieloziarnisty (żyto, jaja), mięso od szynki, , mąka pszenna, koncentrat pomidory, passata pomidorowa, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy) Kalafior na parze z bułką tartą 60g Kompot malinowy 200ml |
Żurek na zakwasie z ziemniakami i jajkiem 250ml (woda, marchewka, pietruszka, seler, przyprawy) serek waniliowy 150g (mleko ,wanilia) Talerz owoców: kiwi, arbuz, mandarynka 100g |
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 500g |
Warzywa 50g owoce 100g | Warzywa 100g | Warzywa 150g owoce 100g | W 300g/O 200g | |
PIĄTEK
14.02.2025 |
Pieczony chlebek ( wyrób własny) pieczywo orkiszowo i razowy 50g (orkisz-Mąka pszenna ,mąka żytnia)
miód 10g dżemem 20g masło 5g(mleko), papryka 20g,pomidor 20g ogórek 20g,
Płatki jaglane na mleku z żurawiną (mleko) 200ml, Herbata owocowa 200ml Pomarańcza 100g |
Risotto z warzywami 200g
( ryż , cebula , czosnek, papryka, seler, pomidory, olej rzepakowy, sól, pieprz, ser mozzarella, mleko). Lemoniada cytrynowa 200ml Ogórek zielony do chrupania 30g |
Zupa z brokułów z ziemniakami 250ml
(seler, woda, brokuł, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, słonecznik) Pierniczki serduszka 2szt (mleko, pszenica, jaja) Mleko z cynamonem 200ml |
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 490g |
Warzywa 60g owoce 100g | Warzywa 80g | Warzywa 150g owoce 100g | W 290g /O 200g | |
jadłospis może ulec zmianie; *wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie
Pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 26.07. 2016r W zakładzie produkcyjnym używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Wartość odżywczą i kaloryczność jadłospisu opracowano dla dzieci o zapotrzebowaniu kalorycznym 1400 kcal przy użyciu programu dietetycznego Kalkulator Żywieniowy. Do przygotowania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn technologicznych i losowych. Stosowane napoje roślinne wzbogacone są w wapń. Napoje, soki, herbaty i kompoty robione są bez dodtaku cukru.
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.