Dni tygodnia Śniadanie Zupa + podwieczorek  II danie Uwagi/spełnienie wymagań RMZ
 

 

 

Poniedziałek

06.10.2025

 

ZIELONY DZIEŃ

Chleb mieszany Razowy  60g (mąka pszenna ,mąka żytnia, woda, drożdże, l )

Masło 5 g (Mleko),

 Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem   30g

(jaja, mleko ,szczypior)

Szczypiorek 5g, pomidor 20g,ogórek zielony 20g

Zupa mleczna płatki jaglane na mleku  (mleko) 150ml

Herbata ziołowa 200ml 

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami

(kapusta biała, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, przyprawy)

Maślanka z mango i bananem 200ml (mleko)

 Marchewka do chrupania 30g  

Gulasz warzywny z ciecierzycą i kaszą bulgur  250g

( kasza bulgur-pszenica ,dynia , seler, marchew, pietruszka ,ciecierzyca, pomidory).

Lemoniada pomarańczowa 200ml.

Ogórek kiszony do chrupania  30g

Woda z cytryną

Gruszka100g

3 porcje warzyw, 1 porcja owoców , 2 porcje mleka,

Razem warzyw i owoców – 475Kag

  Warzywa 45g  Warzywa 180g owoce 50g Warzywa 100g owoce 100g w- 325/ O- 150g
 

 

 

 

 

Wtorek

07.10.2025

 

 

 

Pieczywo mieszany wieloziarnisty   50g

( mąka żytnia, mąka pszenna, razowa,  woda, sól, drożdże, ziarna sezam prażony, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki pszenne )

z masłem 7g (mleko),

Pasta łososiowa z koperkiem   50g (Mleko, ryba, koper, przyprawy)

pomidorem 20g, papryką żółtą 20g,

Kakao 200ml

(mleko).

 

Zupa z fasoli szparagowej

z ziemniakami 250ml

( marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane).

Ciasto z dyni  – wyrób własny

(Pszenica, mleko, dynia  ,jaja, cukier)

Mleko z kardamonem 200ml

Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka 220g

(kapusta biała, ryż, mięso z indyka ,cebula, przyprawy)

Mini marchew 60g

 Kompot wieloowocowy 200ml

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 360g  

  Warzywa 50g Warzywa 150g Warzywa 60g owoce 100g W- 260g / O-100g
 

 

ŚRODA

08.10.2025

Bułka pszenna 50g

Schab pieczony z żurawiną   60 g (wyrób własny)

(mięso z wieprzowe schab  ,marchewka ,pietruszka, jaja ,pszenica, przyprawy)

 masło 5g (mleko)

Zupa mleczna kasza manna 200ml (mleko)

 ogórek 20g, papryka kolorowa 20g, rukola 10g

Herbata owocowa 200 ml

 

Zupa barszcz biały  z ziemniakami 250ml

 (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, koperek, natka, przyprawy  )

Serek waniliowy  z malinami – wyrób własny  (mleko, maliny )

Chrupek kukurydziany

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

 

 Spaghetti Neapoli z bazylią i parmezanem  200g

(pszenica, pomidory, bazylia, marchew, pietruszka, seler)

 Kalarepa do chrupania 30g

 Woda  z grejpfrutem 200ml

Śliwki,  100g

 

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 380g

  Warzywa 50g Warzywa 150g Warzywa 80g owoce 100g W 280g / O 100g
 

 

 

 

 

CZWARTEK

09.10.2025

 

 

 

 

 

Chleb żytni  (Mąka żytnia, mąka pszenna,  drożdże, sól)   50g

masło (mleko)5g

Humus z czarnymi oliwkami 40g  ( ciecierzyca, czarne oliwki, oliwa z oliwek)

 Ogórek kiszony 20g, pomidor 20g, rzodkiewka 10g, rukola 5g

Kawa inka 200ml (mleko)

 

Krem marchewkowy z batatami i pestkami dyni 250ml  

(marchew, por, seler, pietruszka, bataty, cebula, cynamon, pestki dynia ) 

 Deser płatki owsiane na mleku z musem wiśniowym 150ml (mleko, nasiona chia, wiśnie) 

Wafel ryżowe

Woda z cytryną 200ml

Filet z indyka  w panierce 60g

jaja, cebula,  bułka pszenna, bułka tarta(pszenica), jaja, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy)

z ziemniakami piure 150g.

Surówka z buraków z cebulą i jabłkiem (burak, cebula, jabłko) 60g

Herbata miętowa 200ml 

pomarańcza 100g

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 480

  Warzywa 50g Warzywa 150g Warzywa 150g owoce 100g W 350g/Oc100g
 

 

 

 

 

 

 

PIĄTEK

10.10.2025

Pieczony chlebek ( wyrób własny)  pieczywo orkiszowo i razowy 50g (orkisz-gluten pszenny ,gluten żytni)

miód 10g  dżemem 20g

masło 5g(mleko),

papryka 20g,pomidor 20g ogórek 20g,

Płatki jaglane na mleku (mleko) 200ml,

Herbata owocowa 200ml

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem 250ml

(passata pomidorowa, pszenica, mleko, przyprawy)

Daktylowe kulki mocy z ryżem dmuchanym ( daktyle, ryż dmuchany, słonecznik)

Mleko 200ml

 

 

Ryba zapiekana w panierce  100g   (ryba, mąka pszenna, jaja, przyprawy)

Ziemniaki   120g,

Fasolka szparagowa z bułką tartą z masełkiem 60g ( Mleko, pszenica)

Woda z plasterkiem pomarańcza 200ml

Jabłko 100g

3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka

Razem owoców i warzyw 420g

  Warzywa 60g Warzywa 150g Warzywa 60g  owoce 100g W 270g /O 100g

jadłospis może ulec zmianie; *wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie

Pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 26.07. 2016r W zakładzie produkcyjnym używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Wartość odżywczą i kaloryczność jadłospisu opracowano dla dzieci o zapotrzebowaniu kalorycznym 1400 kcal przy użyciu programu dietetycznego Kalkulator Żywieniowy. Do przygotowania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn technologicznych i losowych. Stosowane napoje roślinne wzbogacone są w wapń. Napoje, soki, herbaty i kompoty robione są bez dodtaku cukru.

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.