ŚNIADANIE

OBIAD II

ZUPA+ Deser

PONIEDZIAŁEK

20.01.2025

 

 

Pieczywo graham-żytni45g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól) z masłem 7g (mleko),szynka drobiowa 20g , ogórkiem kiszonym 10gpapryką czerwoną 10g, szczypiorkiem Napój kawowy 200ml (Kawa Inka(jęczmień, żyto, mleko). Marchewka 60g Risotto 200g (mięso łopatki ryż, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, olej rzepakowy, sól, pieprz) Lemoniada pomarańczowa 200ml.

 

Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml. ( papryka świeża, kukurydza i fasola czerwona konserwowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło klarowane). Pieczywo chrupkie (mąka pszenna) z masłem 4g (mleko) Twarożek z jagodami 80g/25g (mleko) (twaróg półtłusty, mleko, pomidory suszone) Herbata owocowa 200ml
WTOREK

21.01.2025

 

Płatki owsiane na mleku z suszoną morelą i żurawiną 200ml Pieczywo orkiszowe 35g Masło5g (mleko)(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słoneczniksiemienia lnianego, sezam, płatki owsiane) z humusem z ciecierzycy 20g (ciecierzyca sucha, pomidor suszony w zalewie, czosnek, oregano, sól, pieprz ziołowy, ziarna słonecznika prażone,  pomidorem 10g,ogórek 10g, papryka10g Herbata owoce leśne 200ml Banan 100g

Kotlet schabowy w panierce 60g jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, bułka tarta(pszenica)) z ziemniakami i koperkiem 150g. Sałata lodowa z kukurydzą i rzodkiewką  w sosie jogurtowym 100g ( jogurt naturalny (mleko), sok z cytryny, sól, pieprz). Woda z cytryną i miętą 200m Rosół z makaronem 250ml (udko z kurczaka, porcja rosołowa, jaja, mąka pszenna, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk) Maślanka owocowa 150ml.(maliny ,truskawki, mleko)Ciastka owsiane z żurawiną  i dynią 70g – (wyrób własny) (mąka owsiana, mąka pszenna ,jaja)
ŚRODA

22.01.2025

Kolorowa środa

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydziane  200ml. Pieczywo pełne ziarno 35g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnieowsiane, sezam, słonecznik) z masłem 4g (mleko), jajecznica 40g, (mleko, jaja) pomidorem 10g, rzodkiewka  10g i sałatą. Herbata z dzikiej róży 200ml Rodzynki 10g

Potrawka drobiowa z warzywami 100g ( filet z kurczaka, marchewka,, mąka pszenna, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z kaszą burgur z kurkumą 120g. Marchewki juniorki na parze 100g. Woda 200g Krem z zielonego groszku z i jogurtem naturalnym 250ml. (mleko) ( prażone ziarna słonecznika, czosnek, ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło (mleko). Chałka 40g (mąka pszenna) Miód 10g, z masłem 4g (mleko), Kefir buraczkowy 150ml. (buraki, miód (mleko), nasiona CHIA).
CZWARTEK

23.01.2025

Szwedzki stół na śniadanie

 

Bułka grahamka 50g z masłem 7g (mleko), Pasztet wieprzowy 40g, (wyrób własny), Ser żółty 20g, (szynka wieprzowa, jaja, bułka tarta pszenna, żurawina, przyprawy) z ogórkiem kiszonym 10g, papryką żółtą 10g i rukola 2g, Kakao 200ml. (mleko), Jabłko 100g

Naleśniki z serem i musem truskawkowym 250g, dżem 10g (mąka pszenna, mleko, jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, cukier.), Kalarepka i marchewka 50g do chrupania, Woda 200ml

 

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml ( marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk), Kisiel wieloowocowy z jogurtem naturalnym 150g  (mleko), (brzoskwinie, mango), Długa bułka weka (mąka pszenna) 30g, Szynka drobiowa 20g, Ogórek zielony 10g, Herbata owocowa 200ml.

PIĄTEK

24.01.2025

 

 

Pieczywo orkiszowo-żytnie  45g (wyrób własny) (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słoneczniksiemienia lnianego, sezam, płatki owsiane)z masłem 7g (mleko),Dżem jagodowy  i truskawkowy 20g, miód 10g, Zupa mleczna z płatkami owsianymi 200mlHerbata cytrynowo -miętowa 200ml, Łódeczki z kolorowej papryki  100g Paluszek rybny 60g (własnej roboty) (filet z Miruny, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz), z ziemniakami i koperkiem 150g,  Surówka z kiszonej kapusty 100g (marchew, cebula, natka pietruszki, cukier, olej rzepakowy)., Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier Zupa szpinakowa z ryżem i śmietaną 250ml (mleko) (czosnek, majeranek, ,marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól), Mandarynka 60g. Keks warzywny (wyrób własny) (mąka pszenna, jaja,) Herbata cytrynowo- miętowa 200ml

*wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);

  2. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, pszenica kamut);

  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;

  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;

  5. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie);

  6. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);

  7. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie);

  8. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);

  9. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie);

  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);

  11. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);

[/vc_column_text]

 

*jadłospis może ulec zmianie; *wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

  1. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  2. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, pszenica kamut);
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
  5. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie);
  6. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  7. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie);
  8. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  9. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie);
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  11. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
[/vc_column][/vc_row]