ŚNIADANIE |
OBIAD II |
ZUPA+ Deser |
|
PONIEDZIAŁEK
20.01.2025
|
Pieczywo graham-żytni45g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól) z masłem 7g (mleko),szynka drobiowa 20g , ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g, szczypiorkiem Napój kawowy 200ml (Kawa Inka(jęczmień, żyto, mleko). Marchewka 60g | Risotto 200g (mięso łopatki , ryż, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, olej rzepakowy, sól, pieprz) Lemoniada pomarańczowa 200ml.
|
Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml. ( papryka świeża, kukurydza i fasola czerwona konserwowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło klarowane). Pieczywo chrupkie (mąka pszenna) z masłem 4g (mleko) Twarożek z jagodami 80g/25g (mleko) (twaróg półtłusty, mleko, pomidory suszone) Herbata owocowa 200ml |
WTOREK
21.01.2025 |
Płatki owsiane na mleku z suszoną morelą i żurawiną 200ml Pieczywo orkiszowe 35g Masło5g (mleko)(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane) z humusem z ciecierzycy 20g (ciecierzyca sucha, pomidor suszony w zalewie, czosnek, oregano, sól, pieprz ziołowy, ziarna słonecznika prażone, pomidorem 10g,ogórek 10g, papryka10g Herbata owoce leśne 200ml Banan 100g |
Kotlet schabowy w panierce 60g ( jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, bułka tarta(pszenica)) z ziemniakami i koperkiem 150g. Sałata lodowa z kukurydzą i rzodkiewką w sosie jogurtowym 100g ( jogurt naturalny (mleko), sok z cytryny, sól, pieprz). Woda z cytryną i miętą 200m | Rosół z makaronem 250ml (udko z kurczaka, porcja rosołowa, jaja, mąka pszenna, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk) Maślanka owocowa 150ml.(maliny ,truskawki, mleko)Ciastka owsiane z żurawiną i dynią 70g – (wyrób własny) (mąka owsiana, mąka pszenna ,jaja) |
ŚRODA
22.01.2025 Kolorowa środa |
Zupa mleczna z płatkami kukurydziane 200ml. Pieczywo pełne ziarno 35g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z masłem 4g (mleko), jajecznica 40g, (mleko, jaja) pomidorem 10g, rzodkiewka 10g i sałatą. Herbata z dzikiej róży 200ml Rodzynki 10g |
Potrawka drobiowa z warzywami 100g ( filet z kurczaka, marchewka,, mąka pszenna, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z kaszą burgur z kurkumą 120g. Marchewki juniorki na parze 100g. Woda 200g | Krem z zielonego groszku z i jogurtem naturalnym 250ml. (mleko) ( prażone ziarna słonecznika, czosnek, ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło (mleko). Chałka 40g (mąka pszenna) Miód 10g, z masłem 4g (mleko), Kefir buraczkowy 150ml. (buraki, miód (mleko), nasiona CHIA). |
CZWARTEK
23.01.2025 Szwedzki stół na śniadanie |
Bułka grahamka 50g z masłem 7g (mleko), Pasztet wieprzowy 40g, (wyrób własny), Ser żółty 20g, (szynka wieprzowa, jaja, bułka tarta pszenna, żurawina, przyprawy) z ogórkiem kiszonym 10g, papryką żółtą 10g i rukola 2g, Kakao 200ml. (mleko), Jabłko 100g |
Naleśniki z serem i musem truskawkowym 250g, dżem 10g (mąka pszenna, mleko, jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, cukier.), Kalarepka i marchewka 50g do chrupania, Woda 200ml
|
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml ( marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk), Kisiel wieloowocowy z jogurtem naturalnym 150g (mleko), (brzoskwinie, mango), Długa bułka weka (mąka pszenna) 30g, Szynka drobiowa 20g, Ogórek zielony 10g, Herbata owocowa 200ml. |
PIĄTEK
24.01.2025
|
Pieczywo orkiszowo-żytnie 45g (wyrób własny) (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane)z masłem 7g (mleko),Dżem jagodowy i truskawkowy 20g, miód 10g, Zupa mleczna z płatkami owsianymi 200mlHerbata cytrynowo -miętowa 200ml, Łódeczki z kolorowej papryki 100g | Paluszek rybny 60g (własnej roboty) (filet z Miruny, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz), z ziemniakami i koperkiem 150g, Surówka z kiszonej kapusty 100g (marchew, cebula, natka pietruszki, cukier, olej rzepakowy)., Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier | Zupa szpinakowa z ryżem i śmietaną 250ml (mleko) (czosnek, majeranek, ,marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól), Mandarynka 60g. Keks warzywny (wyrób własny) (mąka pszenna, jaja,) Herbata cytrynowo- miętowa 200ml |
*wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie
Numery alergenów występujących w posiłkach:
-
Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
-
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, pszenica kamut);
-
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
-
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
-
Łubin (produkty przygotowane na ich bazie);
-
Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
-
Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie);
-
Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
-
Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie);
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
-
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
[/vc_column_text]
*jadłospis może ulec zmianie; *wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, pszenica kamut);
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie);
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie);
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie);
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);