
| Dni tygodnia | Śniadanie | Zupa + podwieczorek | II danie | Uwagi/spełnienie wymagań RMZ |
|
Poniedziałek 06.10.2025
ZIELONY DZIEŃ |
Chleb mieszany Razowy 60g (mąka pszenna ,mąka żytnia, woda, drożdże, sól )
Masło 5 g (Mleko), Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem 30g (jaja, mleko ,szczypior) Szczypiorek 5g, pomidor 20g,ogórek zielony 20g Zupa mleczna płatki jaglane na mleku (mleko) 150ml Herbata ziołowa 200ml |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami
(kapusta biała, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, przyprawy) Maślanka z mango i bananem 200ml (mleko) Marchewka do chrupania 30g |
Gulasz warzywny z ciecierzycą i kaszą bulgur 250g
( kasza bulgur-pszenica ,dynia , seler, marchew, pietruszka ,ciecierzyca, pomidory). Lemoniada pomarańczowa 200ml. Ogórek kiszony do chrupania 30g Woda z cytryną Gruszka100g |
3 porcje warzyw, 1 porcja owoców , 2 porcje mleka,
Razem warzyw i owoców – 475Kag |
| Warzywa 45g | Warzywa 180g owoce 50g | Warzywa 100g owoce 100g | w- 325/ O- 150g | |
|
Wtorek 07.10.2025
|
Pieczywo mieszany wieloziarnisty 50g
( mąka żytnia, mąka pszenna, razowa, woda, sól, drożdże, ziarna sezam prażony, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki pszenne ) z masłem 7g (mleko), Pasta łososiowa z koperkiem 50g (Mleko, ryba, koper, przyprawy) pomidorem 20g, papryką żółtą 20g, Kakao 200ml (mleko).
|
Zupa z fasoli szparagowej
z ziemniakami 250ml ( marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Ciasto z dyni – wyrób własny (Pszenica, mleko, dynia ,jaja, cukier) Mleko z kardamonem 200ml |
Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka 220g
(kapusta biała, ryż, mięso z indyka ,cebula, przyprawy) Mini marchew 60g Kompot wieloowocowy 200ml |
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 360g |
| Warzywa 50g | Warzywa 150g | Warzywa 60g owoce 100g | W- 260g / O-100g | |
|
ŚRODA 08.10.2025 |
Bułka pszenna 50g
Schab pieczony z żurawiną 60 g (wyrób własny) (mięso z wieprzowe schab ,marchewka ,pietruszka, jaja ,pszenica, przyprawy) masło 5g (mleko) Zupa mleczna kasza manna 200ml (mleko) ogórek 20g, papryka kolorowa 20g, rukola 10g Herbata owocowa 200 ml
|
Zupa barszcz biały z ziemniakami 250ml
(marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, koperek, natka, przyprawy ) Serek waniliowy z malinami – wyrób własny (mleko, maliny ) Chrupek kukurydziany Kompot z czarnej porzeczki 200ml
|
Spaghetti Neapoli z bazylią i parmezanem 200g
(pszenica, pomidory, bazylia, marchew, pietruszka, seler) Kalarepa do chrupania 30g Woda z grejpfrutem 200ml Śliwki, 100g
|
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 380g |
| Warzywa 50g | Warzywa 150g | Warzywa 80g owoce 100g | W 280g / O 100g | |
|
CZWARTEK 09.10.2025
|
Chleb żytni (Mąka żytnia, mąka pszenna, drożdże, sól) 50g
masło (mleko)5g Humus z czarnymi oliwkami 40g ( ciecierzyca, czarne oliwki, oliwa z oliwek) Ogórek kiszony 20g, pomidor 20g, rzodkiewka 10g, rukola 5g Kawa inka 200ml (mleko) |
Krem marchewkowy z batatami i pestkami dyni 250ml (marchew, por, seler, pietruszka, bataty, cebula, cynamon, pestki dynia ) Deser płatki owsiane na mleku z musem wiśniowym 150ml (mleko, nasiona chia, wiśnie) Wafel ryżowe Woda z cytryną 200ml |
Filet z indyka w panierce 60g
( jaja, cebula, bułka pszenna, bułka tarta(pszenica), jaja, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy) z ziemniakami piure 150g. Surówka z buraków z cebulą i jabłkiem (burak, cebula, jabłko) 60g Herbata miętowa 200ml pomarańcza 100g |
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 480 |
| Warzywa 50g | Warzywa 150g | Warzywa 150g owoce 100g | W 350g/Oc100g | |
|
PIĄTEK 10.10.2025 |
Pieczony chlebek ( wyrób własny) pieczywo orkiszowo i razowy 50g (orkisz-gluten pszenny ,gluten żytni)
miód 10g dżemem 20g masło 5g(mleko), papryka 20g,pomidor 20g ogórek 20g, Płatki jaglane na mleku (mleko) 200ml, Herbata owocowa 200ml
|
Zupa pomidorowa z makaronem 250ml
(passata pomidorowa, pszenica, mleko, przyprawy) Daktylowe kulki mocy z ryżem dmuchanym ( daktyle, ryż dmuchany, słonecznik) Mleko 200ml
|
Ryba zapiekana w panierce 100g (ryba, mąka pszenna, jaja, przyprawy) Ziemniaki 120g, Fasolka szparagowa z bułką tartą z masełkiem 60g ( Mleko, pszenica) Woda z plasterkiem pomarańcza 200ml Jabłko 100g |
3 porcje warzyw , 1 porcja owoców, 2 porcje mleka
Razem owoców i warzyw 420g |
| Warzywa 60g | Warzywa 150g | Warzywa 60g owoce 100g | W 270g /O 100g |
jadłospis może ulec zmianie; *wytłuszczone pozycje oznaczają produkty mogące powodować alergie pokarmowe Jadłospis może ulec zmianie
Pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 26.07. 2016r W zakładzie produkcyjnym używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Wartość odżywczą i kaloryczność jadłospisu opracowano dla dzieci o zapotrzebowaniu kalorycznym 1400 kcal przy użyciu programu dietetycznego Kalkulator Żywieniowy. Do przygotowania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn technologicznych i losowych. Stosowane napoje roślinne wzbogacone są w wapń. Napoje, soki, herbaty i kompoty robione są bez dodtaku cukru.
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

